HOME

Pyreneese Herders
Of Nobel's Kingdom
Ann De Clercq
Tel: 0496 644 301
 
   
          
 
   

 
   

De museau normal
De Pyreneese herder is de oudste van de Franse herdersrassen. Hij is afkomstig uit het Pyreneese bergmassief. In deze bergachtige streken werkte hij samen met de Pyreneese berghond. Hij hoedde en dreef de kuddes en de berghond beschermde de dieren tegen wolven en beren. Het is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 38 en 50 cm. Hij is alert, levendig argwanend t.o.v. vreemden, intelligent en hij aanbidt zijn baasje. Hij is één van de minder gekende rassen uit de groep van de herders maar toch wint hij aan populariteit.
Reeds in de 18de eeuw gebruikten de boeren en herders de Pyreneese herder om de kuddes koeien en schapen samen te houden. Tijdens de eerste wereldoorlog ontdekten Franse legerofficieren deze veelzijdige hondjes in de bergen. Ze werden op het slagveld ingezet als patrouillehond of als verbindingshond die berichten moest overbrengen van zijn ene baasje op front a naar zijn tweede baasje op front b. De officieren waren danig onder de indruk van de kwaliteiten van de Pyreneese herder en maakten dat het ras ook na de oorlog populair bleef. Elke vallei in de Pyreneeën had zo zijn type. Naarmate de Pyreneeën meer toegankelijk werden, werd ook zijn uiterlijk homogener. Maar zijn karakter is altijd gelijk gebleven: de moderne Pyreneese herder is een bijzonder charmante hond die alles kan en alles kan leren.
Hij bestaat in allerlei kleuren. De meest gekende is de fauve(blond). Bij blond wordt de voorkeur gegeven aan goed gepigmenteerde exemplaren. Grijs in al zijn schakeringen is ook veel voorkomend. Zwart en harlekijn zijn eerder zeldzaam.
De Pyreneese herder kent 2 variëteiten : de museau normal en de Face rase.
 
   

De face rase